De Heilige Graal – rode draad van Spamalot

De rode draad in de musical Spamalot is dat de ridders van de ronde tafel op zoek gaan naar de heilige graal, maar wat is dat eigenlijk een Heilige Graal?

Legenden van de Graal

De Heilige Graal wordt het vaakst omschreven als een christelijk voorwerp. In het ene verhaal is het de beker die bij het laatste avondmaal gebruikt is door Jezus en/of waarin zijn bloed is opgevangen bij zijn kruisiging. Andere mogelijkheden zijn dat het de tip van de speer is die Jezus aan het kruis doorboorde of – geheel los van Jezus – een edelsteen uit de kroon van Lucifer toen hij uit de hemel viel.

In de verschillende legenden worden dan ook vele verschillende krachten aan de Heilige Graal toegeschreven. Ze zou je het eeuwige leven kunnen geven: je drinkt het bloed van Jezus die 3 dagen na zijn dood opstond. Of de Graal heeft helende krachten / is de sleutel tot communicatie met God / kan alle wensen vervullen. En als de Graal op tafel staat zou je oneindig kunnen eten, voedsel in overvloed – wat klinkt als een verwarring met oude Keltische legenden over de Hoorn des Overvloeds.

Tegenwoordig heersen er veel verschillende ideeën over wat de Heilige Graal nu werkelijk precies is of was.  De graal is waarschijnlijk slechts fictie. De Kerk schrijft zelf nooit over de Graal en negeert alle legendes.

Inspiratie uit de Heilige Graal

Echt of mythe, de Heilige Graal heeft velen geïnspireerd. De eerste melding van de graal in de literatuur dateert uit de twaalfde eeuw, in de ridderroman Perceval van Chrétien de Troyes. Het hangt samen met middeleeuwse vertellingen, Keltische mythen en wordt genoemd in modernere boek- en filmverhalen zoals Indiana Jones, De DaVinci Code en Koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel. Zelfs Adolf Hitler heeft tijdens de tweede wereldoorlog gezocht naar de Graal omdat hij dacht dat hij daarmee nog machtiger zou worden. Er zijn tot de dag van vandaag zijn (serieuze) archeologen en wetenschappers bezig met het opsporen van de Graal.

Symboliek van de Heilige Graal

Wanneer je de graal minder letterlijk neemt, en kijkt naar wat de legenden en verhalen met elkaar gemeen hebben, krijgt ze een hele andere betekenis dan genezing, macht en eeuwig leven. Door de eeuwen heen zie je dat de held van het verhaal altijd op zoek is naar geluk, naar het vinden van zijn eigen ‘graal’. Op pad gestuurd door God of door krachten van buitenaf, bereikt hij uiteindelijk een plek waar hij zijn eigen geluk vindt, maar niet in het gezochte voorwerp. Verlichting van de geest, je plek in de wereld, innerlijke rust, je ware passie, of ware liefde – allemaal vormen van geluk die met De Heilige Graal geassocieerd worden.

Een mooie symboliek in deze tijd van verdeeldheid in de wereld. We wensen iedereen in het leven toe dat hij zijn eigen graal vindt!

De Heilige Graal van Spamalot!

Een van de varianten op de legenden van De Heilige Graal is onze musical ‘Monty Phyton’s Spamalot‘. Op ludieke –Monthy Pyton- wijze gaan Koning Arthur en zijn ridders op zoek naar de Graal. Ze nemen het publiek mee op reis naar Camelot en trekken de parodieën langs musicaltheater en Broadway nummers.

Het welbekende “Always look on the Bright side of Life” is daarin een heerlijke meezinger én een mooie kwinkslag naar een ieders heilige Graal! De rest van de musical, inclusief de liedjes, heeft zich prima laten vertalen naar het Nederlands met in ons geval West-Friese sneren en droogheid.

Graag zien we u op 7, 8 of 9 april in Theater Cool, kaartverkoop via www.coolheerhugowaard.nl

(Of koning Arthur echt heeft bestaan is óók twijfelachtig. Hij zou geleefd hebben van ongeveer 470 to 537 en Brittannië geregeerd hebben na het terugtrekken van de Romeinen. Hij wist vele invallers buiten de grenzen van zijn koninkrijk te houden. Het verhaal is in de 12e eeuw ontstaan en via doorvertellen van generatie op generatie overgegaan, en kent dan ook verschillende varianten.)

(bronvermelding: wikipedia)